
1. Zakelijke gegevens
De titel van het boek is Schuld.
De schrijfster van het boek is Mel Wallis de Vries.
De uitgever is De Fontein Jeugd (uit Utrecht). Het boek verscheen in 2015.
2. Samenvatting:
Op een middelbare school lijkt een trend gaande te zijn, waarbij tienermeisjes zelfmoord plegen. Of eigenlijk: het begint bij een zelfmoord, en vrij snel volgt een tweede, en een derde. De hele gemeenschap is in rep en roer, niemand weet precies wat er aan de hand is. Wat is de reden? Heeft er iemand schuld? Er lijkt echter geen verband tussen de jongeren te zijn. Toch weet jij als lezer wel beter. Iemand heeft het op een aantal meisjes gemunt, en brengt ze stuk voor stuk een gruwelijk bezoekje, na ze eerst flink bang te maken.
Zo lees je over de gruwelijke ‘ontmoetingen’ met Kate en Yara, die eigenlijk een heel normaal tienermeisjesleven leiden. Ze krijgen beiden kleine briefjes, die goed getimed worden afgeleverd. Ze worden in de gaten gehouden, maar door wie? Als lezer zul je daar niet snel achter komen, dat is zeker. Keer op keer word je op het verkeerde been gezet.
Hoofdstuk na hoofdstuk lees je over het leven van het volgende slachtoffer, waarbij je af en toe in rode letters een stukje leest dat vanuit de dader is geschreven. Veel wijzer word je daar echter niet van, buiten het feit dat de spanning hierdoor enorm wordt opgeschroefd. Het tij begint echter te keren als Tess de briefjes gaat ontvangen, en het er niet bij laat zitten. Tess gaat zelf op onderzoek uit, en komt er zo achter dat de eerdere zelfmoorden moorden waren. Dat verandert de zaak natuurlijk enorm! Nu moet Tess vrezen voor haar eigen leven.
Ze gaat langs bij de vriendinnen van de slachtoffers, maar hier komt ze niet veel meer te weten. Dan gaat ze naar het huis waar Leila woonde. Ze bedenkt de smoes dat ze boeken komt halen om naar de bibliotheek terug te brengen. De moeder heeft geen tijd, dus mag ze het zelf pakken. De moeder gaat naar een vriendin in Den Haag dus is ze “alleen” in het huis. Ze kijkt wat rond in de kamer van Leila, ze geeft zichzelf 5 minuutjes en dan zal ze weer naar huis gaan. Ze schrikt van een piepje van haar mobiel, ze heeft een sms’je gekregen van Britt. Maar dan wordt ze door iemand vastgepakt, ze krijgt nauwelijks adem meer. Ze ligt op de grond en de dader bindt haar handen en voeten vast. Hij geeft haar een overdosis aan slaappillen. Op gegeven moment opent ze haar ogen, de jongen loopt naar haar toe. Ze kan zich niet bewegen. Ze probeert hem over te halen dat dit niet nodig is. Dan begint hij te vertellen dat hij de broer van Leila is, ze deden alles samen. Hij vertelt dat hij haar heeft gevonden, dat ze zich had opgehangen met een touw aan de balk. En toen zag hij haar dagboek liggen op het bureau, alles stond er in, dat ze gepest werd. Er stonden ook brieven in die Leila had geschreven, deze waren bestemd voor: Kate, Yara, Tess, Noa en Danique. Hier staat in hoe zij Leila pijn hebben gedaan. En Michael (de broer van Leila) hij vond het nodig om hun te straffen. Hij ging 1 voor 1 het lijstje af en heeft hen zo vermoord dat het op zelfmoord leek. Toen hij zijn verhaal had gedaan, is hij naar beneden gelopen en is het huis uitgegaan.
Daar lag ze dan, op de grond in Leila’s kamer met een overdosis slaappillen. Maar toen zag ze haar mobiel nog op de grond liggen, ze is er naar toe geschoven en heeft 112 gebeld. Ze hebben haar opgenomen in het ziekenhuis, ze heeft een paar dagen in coma gelegen. Maar Michael is spoorloos verdwenen. Later blijkt dat hij net als zijn zusje zelfmoord heeft gepleegd door verdrinking. Maar gelukkig hebben Tess, Noa en Danique het overleefd. Bronvermelding: Ik heb de samenvatting deels van deze site http://www.coolesuggesties.nl/recensie-schuld-mel-wallis-de-vries/#.VtMBbn3hDEY en ik heb het einde er zelf bij getypt.
- Het verhaal speelt zich af in Nederland, in de stad Amsterdam.
- Er zitten terugblikken en terugwijzingen in het verhaal. Want de personages denken soms terug aan hun vroegere leven.
- Het verhaal wordt verteld in een chronologische volgorde.
- Het is een verhaal dat in het echt kan gebeuren en het is een verhaal voor tienermeisjes maar het is ook leuk voor volwassen vrouwen.
- De schrijfster brengt spanning in haar verhaal door de personages in gevaarlijke situaties te brengen.
Hoofdpersonen:
Leila: Ze werd altijd gepest op school en ze had geen vriendinnen. Via een chatsite is ze met Tess aan de praat gekomen. Leila heette op de chatsite Angel en Tess heette Butterfly. Ze kenden elkaar dus niet, maar daar zou verandering in komen. Ze hadden afgesproken in een café, maar Tess kwam niet opdagen. Leila voelde zich zo in de steek gelaten en eenzaam, nu had ze dus geen enkele vriendin meer. Ze hield een dagboek bij en schreef daar al haar verhalen in. Zo schrijft ze ook dat ze een datum heeft uitgekozen, wanneer ze er niet meer zal zijn. Haar broer Michael heeft haar gevonden en zag het dagboek liggen, hij heeft brieven gelezen en besloot dingen af te ronden voor zijn zusje.
Kate: Zij is het tweede slachtoffer dat zelfmoord heeft gepleegd. Maar het was helemaal geen zelfmoord, het was een moord, maar door wie is de grote vraag. Ze is goede vriendinnen met Britt en Milou. Kate haalt wel eens dingen uit wat niet iedereen zou doen, zo helpt ze een jongetje die door Max wordt gepest en geschopt. Hierdoor praat iedereen over haar op school, dit vindt ze vreselijk. Britt kan haar actie niet begrijpen en laat dit duidelijk merken. Milou neemt het voor haar op en steunt haar. 's Avonds gaan ze naar een feestje van Maddy, hier doet ze weer iets stoms en laat Britt haar weten dat ze geen vriendinnen meer zijn. Ze is boos en verdrietig naar Luuk gegaan. De volgende middag is ze naar huis gegaan, ze is gaan slapen en 's avonds wordt ze wakker. De deurbel gaat, ze gaat naar beneden. Haar hoop is dat Luuk er staat, maar tot haar verbazing staat er een jongen met een mes. Toen is ze vermoord. Het leek op zelfmoord, ze lag in bad en had haar pols doorgesneden.
Yara: Zij is het derde slachtoffer dat "zelfmoord heeft gepleegd". Ze is goede vriendinnen met Romee. Op het eerste briefje dat ze krijgt van de dader staat: Beste Yara, weet je eigenlijk zelf wel wie je bent? Ze denkt dat het een grap is en beschuldigt haar broertje Finn. Maar later krijgt ze nog een briefje en wordt ze wel bang. Ze denkt dat ze zichzelf voor de gek houdt, dat ze dingen ziet. Ze probeert het van haar af te zetten, maar stiekem blijft ze bang. Op het tweede briefje stond: Hallo Yara, Je lijkt zo mooi en onschuldig als je slaapt. Maar daar trap ik niet in. Heb je vannacht over mij gedroomd? Ik wel over jou... We zien elkaar snel.
Tess: Ook zij heeft een briefje ontvangen van de dader. Er staat op: Jij bent de volgende... Ze heeft geen idee waar het over gaat. Het geeft haar wel een naar gevoel. Later krijgt ze een tweede briefje. Ze wordt er bang van, ze heeft het idee dat er iets niet aan klopt. En ze gaat op onderzoek uit. Ze is best bang en onzeker, maar ze wil weten wie en wat er achter zit. Ze heeft nog geen vriendinnen, want ze is net verhuisd.
De moordenaar: Hij is een bang persoon, maar hij heeft duidelijk een doel. Je kunt merken dat hij zich er fijn bij voelt als hij weer een nieuw slachtoffer heeft gemaakt. Hij twijfelt af en toe wel, maar hij zet toch door. Hij gaat zorgvuldig te werk. En je vraagt je de hele tijd af wie de dader is.
Bijpersonen:
Noa en Danique: Ze zitten samen in een hockeyteam en sluiten vaak mensen buiten. Ze waren de laatste twee meisjes op het lijstje van de dader.
Kevin: Hij komt elke keer weer terug in het verhaal, hij zit op hockey en op de zelfde school als de meisjes. Je vraagt je af of hij de dader is.
Luuk: Hij was het vriendje van Kate, hij is erg aardig tegen haar, maar af en toe gedraagt hij zich wel verdacht. Later maakt hij ook nog wel eens een praatje met Tess, dat ook verdacht over komt.
Max: Hij is bevriend met Kevin en Luuk. Hij pest vaak brugklassers.
3. Over de auteur
Ze is geboren op 8 februari 1973 in Leiden. Ze woont nu samen met haar vriend en hun kinderen, Pien, Teun en Roos. Ze heeft biologie en journalistiek gestudeerd in Groningen. Na haar afstuderen heeft ze een tijdje als freelance journalist voor De Telegraaf gewerkt. Daarna heeft ze een overstap gemaakt naar een marketingfunctie. Via waspoeder, shampoo en gezichtscrème is ze uiteindelijk marketingmanager geworden voor een groot beauty-merk. Ze vond het jammer dat ze weinig tijd had om te schrijven. Pas na de geboorte van hun eerste dochter is ze dat fulltime gaan doen. Bronvermelding: http://www.melwallisdevries.nl/over-mel/
4. Leeservaring
Het boek is echt super leuk en zeker ontzettend spannend. Als lezer weet je dat het geen zelfmoorden zijn, maar het zijn moorden! Maar door wie? Dat is de grote vraag. Elke keer heb je een verdachte, maar dan twijfel je weer. En is iemand anders weer verdacht. Je voelt de bangheid van de personages, hierdoor wil je doorlezen en heb je het boek in 1 dag uit. Je wilt graag weten hoe het afloopt, wie is de moordenaar? En wie overleeft het. Het einde is verrassend maar ook erg mooi, alles valt op zijn plaats. Het is zeker een aanrader om dit boek te gaan lezen!
5. Verwerkingsopdracht
Verhaalopbouw:
Er zijn verschillende verhaallijnen, want het verhaal wordt door verschillende personen verteld. De dader komt elke keer weer terug in het verhaal. Maar de slachtoffers worden na elkaar besproken. Je gaat de persoon leren kennen, maar na een tijdje wordt deze vermoord. Dan leer je de volgende persoon kennen.
Het verhaal begint met een opening. Je leert meteen de gevoelens van de dader kennen, maar al snel is er een probleem. Hierna volgen er nog meer gebeurtenissen zodat je in de kern van het verhaal zit. De problemen worden steeds meer en steeds groter. Het verhaal leidt naar een climax. Er Komen moorden bij. Op dit moment begint het verhaal steeds spannender te worden, want je wilt weten wie achter de moorden zit. Dan kom je tot de ontknoping en neemt de spanning af omdat je het einde van het verhaal weet.
Maak jouw eigen website met JouwWeb